Η υπογογονιμότητα από μόνη της δημιουργεί στα ζευγάρια, αισθήματα άγχους και φόβου για το μέλλον τους που ορισμένες φορές φτάνουν μέχρι το σημείο του πανικού ή της καταστροφής. Σήμερα, που η απειλή του κορονοϊού έχει βάλει «φρένο» στη διαδικασία απόκτησης παιδιού, πολλά ζευγάρια βρίσκονται σε κατάσταση πανικού λόγω του COVID-19. Όντας φοβισμένοι και ανήσυχοι είναι επιρρεπείς σε καταστροφικές σκέψεις έχοντας στο μυαλό τους αναπάντητες ερωτήσεις όπως:
-Πότε θα μπορέσω να δημιουργήσω μια οικογένεια;
-Τι μπορώ να κάνω εάν η θεραπεία μου τεθεί σε προσωρινή παύση;
-Τι πρέπει να κάνω αν μείνω έγκυος τώρα;
Στρατηγικές διαχείρισης/αντιμετώπισης
Η παραμονή στο σπίτι στη διάρκεια της καραντίνας και η τήρηση αποστάσεων όταν βρισκόμαστε με άλλους, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των ανθρώπων, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος, αγωνία ή / και κατάθλιψη.
Λύσεις για την προστασία της ψυχολογικής ισορροπίας:
- Διατήρηση επικοινωνίας και επαφής με φίλους και την οικογένεια μέσω εφαρμογών όπως το FaceTime, το Zoom, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλης πλατφόρμας.
- Συμμετοχή σε πολυάριθμες δραστηριότητες διαφόρων επιπέδων (απλές έως ακαδημαϊκές) που προσφέρονται online από διάφορες ομάδες αλλά και η παράδοση ακαδημαϊκής διδασκαλίας.
- Η χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ως μέσα ενημέρωσης για τις τρέχουσες εξελίξεις μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αρκεί οι πηγές να είναι αξιόπιστες.
- Βέβαια πρέπει να αποφεύγεται η υπερπληροφόρηση και η παραπληροφόρηση που μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις.
Η ζωή όλων έχει αλλάξει. Η δημιουργία μιας νέας καθημερινής ρουτίνας είναι απαραίτητη.
Δημιουργήστε δικά σας μοντέλα διαχείρισης του χρόνου που μπορούν να είναι ατομικά ή οικογενειακά. Μπορεί να εργάζεστε από το σπίτι σε συνεννόηση με κάποιον που επίσης εργάζεται από το σπίτι. Μπορεί να έχετε τα παιδιά σας στο σπιτι αντί στο σχολείο που απαιτούν την προσοχή σας. Και τα δύο μπορεί να είναι μια ευχάριστη απασχόληση μακριά από τις ειδήσεις που μπορούν να σας απομακρύνουν από τη συνήθη ρουτίνα σας. Ο καθορισμός κάποιου είδους χρονοδιαγράμματος για εργασία, παιχνίδι, άσκηση, διαλογισμό ή άλλη αυτο-φροντίδα μπορεί να σας βοηθήσει. Φροντίστε τον εαυτό σας και κάνετε πράγματα που σας φέρνουν χαρά, όπως η βόλτα, το μαγείρεμα, η παρακολούθηση ενός online μαθήματος, η μουσική, ή/και δημιουργία τέχνης. Κάντε διαλείμματα, SPA, πάρτε λίγο καθαρό αέρα εάν είναι δυνατόν και επικεντρωθείτε σε οτιδήποτε είναι καλό και θετικό στον κόσμο (τα λουλούδια ανθίζουν ακόμα!). Προσπαθήστε να βρείτε κάτι για να γελάσετε.
Θλίψη, απώλεια, θυμός και ανάγκη υποστήριξης
Η υποστήριξη αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητη, καθώς τα σχέδια για τη θεραπεία της γονιμότητας έχουν τεθεί σε παύση. Υπάρχει διέξοδος: το μοίρασμα των σκέψεων, των ανησυχιών και των συναισθημάτων με το σύντροφο, ή με έναν στενό φίλο είναι απαραίτητη. Ομως πάντοτε πρέπει να σκεφτόμαστε ότι και αυτοί προσπαθούν να ξεπεράσουν τα δικά τους τραύματα και άγχη.
Η αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης μέσω διαδικτύου βοηθάει στην έκφραση των συναισθημάτων θυμού και απογοήτευσης και στη θεραπεία του ατόμου που μοιράζεται τις σκέψεις του σε ένα μη επικριτικό και ασφαλές περιβάλλον.
Οικογενειακές συγκρούσεις
Μην εκπλαγείτε αν προκύψουν ή επιδεινωθούν οποιεσδήποτε συζυγικές διαφωνίες. Να θυμάστε ότι όλοι είμαστε αγχωμένοι τώρα. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας να δείχνετε κατανόηση λίγο ο ένας τον άλλον. Προσπαθήστε να έχετε ενσυναίσθηση για τα συναισθήματα του συντρόφου σας. Περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί από ό, τι συνήθως. Το να δώσετε χώρο ο ένας στον άλλο δημιουργώντας ένα ήρεμο περιβάλλον μπορεί να σας βοηθήσει.
Μην απελπίζεστε
Κάποια ζευγάρια μπορεί να ανησυχούν πως ο χρόνος και τα χρήματα της θεραπείας γονιμότητας θα χαθούν και μπορεί να επιθυμούν να τη συνεχίσουν τώρα, παρά την αντίθετη σύσταση των γιατρών και των επισήμων επιστημονικών τους οργάνων ESHRE και ASRM που συνιστούν την αποφυγή προσπαθειών υποβοηθούμρνης αναπαραγωγής. Οι γυναίκες κάτω των 35 ετών έχουν απόθεμα ωαρίων, οπότε ένα διάλειμμα μερικών μηνών δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη γονιμότητά τους. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι υπογόνιμοι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται πως δεν έχουν άλλο χρόνο. Αν και δεν είναι καλό να πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν τα σχέδιά τους για άλλη μια φορά, μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους εξετάζοντας άλλες επιλογές για τη δημιουργία μιας οικογενείας, όπως μέσω ενός δότη ή δότριας ή μιας παρένθετης μητέρας, μέσω δωρεάς εμβρύου ή υιοθεσίας. Ακόμη κι αν αυτές οι εναλλακτικές επιτρέπουν την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η δημιουργία μιας οικογένειας, μπορεί να είναι δύσκολο να το αποδεχτούν. Η αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλευτικής είναι θεμιτή. Σε αυτήν την πανδημία τίποτα δεν είναι φυσιολογικό και προβλέψιμο και όλοι προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από τον πόνο και το τραύμα, μπορεί να προκύψει η θετική ανάπτυξη με διάφορους τρόπους. Ας δώσουν όλοι χρόνο στον εαυτό τους και να τον φροντίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.