COVID 19: Ερωτήσεις που μπορεί να έχουν οι υπογόνιμοι ασθενείς από την ASRM και την MHPG εργασία του Professional Group Ψυχικής Υγείας
Ερώτηση: Αν προσπαθώ να μείνω έγκυος, θα πρέπει να σταματήσω να συλλάβω λόγω του Coronavirus;
Απάντηση: Εάν δεν έχετε COVID-19, δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να αλλάξετε τα σχέδιά σας σχετικά με την προσπάθεια να συλλάβετε. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν ψυχολογικοί και συναισθηματικοί λόγοι για να τροποποιήσετε τα σχέδιά σας. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει λιγότερη πρόσβαση στη συνηθισμένη προγεννητική φροντίδα. εξαιτίας της περιορισμένης αυτής πρόσβασης, θα ήταν καίριο να εξετάσετε την αναβολή μιας πιθανής εγκυμοσύνης. Αυτή είναι μια πολύ προσωπική απόφαση και θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για συγκεκριμένες συστάσεις.
Ερώτηση: Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε θεραπείες γονιμότητας. Είναι εντάξει να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
Απάντηση: Από τις 17 Μαρτίου 2020, η ομάδα εργασίας COVID-19 της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) εξέδωσε κλινικές συστάσεις. Αυτές οι συστάσεις αναθεωρήθηκαν στις 31 Μαρτίου από την Task Force της ASRM COVID-19, η οποία επέλεξε τότε να διατηρήσει τις συστάσεις ουσιαστικά όπως ήταν. Η Task Force δεσμεύεται να επανεξετάζει τις συστάσεις αυτές τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες.
Οι συστάσεις προτείνουν οι κλινικές:
1. Μην ξεκινήσετε νέους κύκλους θεραπείας – συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας, της ενδομήτριας σπερματέγχυσης (IUI), της γονιμοποίησης in vitro (IVF) (λήψεις ωαρίων καθώς και εμβρυομεταφορές κατεψυγμένων εμβρύων) και της μη επείγουσας κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων.
2. Εξετάστε σθεναρά την ακύρωση όλων των εμβρυομεταφορών (φρέσκων ή κατεψυγμένων).
3. Συνεχίστε να φροντίζετε ασθενείς που είναι “εντός κύκλου”, ή έχουν επείγουσες ανάγκες για διέγερση ή κρυοσυντήρηση (κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων), όπως σε περιπτώσεις άμεσης χειρουργικής επέμβασης ή έναρξης φαρμάκων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.
4. Αναβάλλετε τυχόν προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και άλλες μη επείγουσες διαγνωστικές διαδικασίες.
5. Προτιμήστε την τηλεϊατρική αντί της προσωπικής παρουσίας σε ιατρικούς χώρους.
Ερώτηση : η εξάπλωση του COVID-19 σήμερα θα επηρεάσει τη γονιμότητα αργότερα;
Απάντηση: Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στον τομέα αυτό. Δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι ο ιός έχει οποιαδήποτε επίδραση στη γονιμότητα. Παρότι ο φόβος για τον Coronavirus έχει οδηγήσει μερικούς ανθρώπους στο να εξετάσουν και την κατάψυξη των ωαρίων, δεν υπάρχει καμία γνωστή ιατρική ένδειξη για να χαρακτηριστεί η κατάψυξη των ωαρίων ως προληπτικό μέτρο.
Ερώτηση : Τι γίνεται αν είμαστε θετικοί στο COVID-19;
Εάν είστε ήδη θετικοί στο COVID-19, η Εταιρεία Τεχνικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (SART) συνιστά να αποφύγετε να μείνετε έγκυος στο άμεσο μέλλον και να περιμένετε μέχρι να αναρρώσετε πλήρως πριν επιχειρήσετε τη σύλληψη (είτε φυσικά είτε μέσω της τεχνικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής).
Ερώτηση: Τι γίνεται αν είμαι έγκυος και βγω θετική;
Απάντηση : Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), οι έγκυες γυναίκες δεν φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης που σχετίζεται με τον COVID-19 – και μόνο το 1% των νοσούντων εγκύων γυναικών εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα που έχρηζαν ιατρικής παρακολούθησης. Ωστόσο, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) σημειώνει ότι πολύ λίγα είναι γνωστά για την επίδραση του COVID-19 σε έγκυες γυναίκες και βρέφη. Δεν είναι σαφές εάν ο COVID-19 μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα. Επειδή οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από παρόμοιες αναπνευστικές λοιμώξεις, θεωρούνται ευπαθή ομάδα για το COVID-19.
Ερώτηση: Εάν το τεστ βγει θετικό, μπορεί ο ιός να περάσει στο μωρό μου;
Απάντηση: Διεξήχθη μελέτη σε εννέα έγκυες γυναίκες που μολύνθηκαν με COVID-19 στο Wuhan της Κίνας. Όλες οι γυναίκες ξεπέρασαν την ασθένειά τους και οι εννέα γέννησαν χωρίς καμία ένδειξη μετάδοσης του ιού στο μωρό. Ο ιός δεν ανιχνεύθηκε σε δείγματα του αίματος του ομφάλιου λώρου, του αμνιακού υγρού ή στα επιχρίσματα από τα νεογνά ή το μητρικό γάλα. Ωστόσο, η μόλυνση από τον COVID-19 βρέθηκε πρόσφατα σε νεογέννητο, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί σε αυτό το σημείο η “κάθετη μετάδοση” (δηλαδή η μετάβαση του ιού από τη μητέρα στο μωρό κατά την περίοδο πριν και μετά τη γέννηση).
Ερώτηση: Πώς μπορώ να πετύχω αυτό; Μη γνωρίζοντας πότε θα τελειώσει αυτό αυξάνει το άγχος μου.
Απάντηση: Η αντιμετώπιση προβλημάτων γονιμότητας είναι αρκετά δύσκολη και συχνά συνοδεύεται από αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Η προσθήκη του COVID-19 στην υπάρχουσα κατάσταση επιδεινώνει μια ήδη έντονη συναισθηματική ισορροπία. παρακαλώ ανατρέξτε στη συμβουλή της ομάδας επαγγελματικής ψυχικής υγείας της ASRM στο έγγραφο, A message from the MHPG and ASRM on Coping During the COVID-19 Pandemic, για πρόσθετη υποστήριξη.