ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Κέντρο Εναλλακτικής Θεραπείας

Το Κέντρο Εναλλακτικής Θεραπείας παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες, καθ' όλη τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Υπάρχει η δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης, συνεργασία με διατροφολόγο και εφαρμογής βελονισμού ή ομοιοπαθητικής από ειδικά εκπαιδευμένους συνεργάτες.

Βελονισμός

Ο βελονισμός, προέρχεται από την Κινέζικη Ιατρική και έχει ένα δικό του σύστημα, που πρεσβεύει ότι το ανθρώπινο σώμα διασχίζεται από 14 Μεσημβρινούς, που μπορούμε αλλιώς  να τα ονομάσουμε ¨δρόμους ενέργειας¨. Πάνω σε αυτές τις ζώνες, υπάρχουν περίπου 700 σημεία όπου μπορεί κανείς να κάνει βελονισμό. Τα σημεία αυτά διεγείρονται με βελόνες. Με τον βελονισμό μπορούμε να επηρεάσουμε και να βελτιώσουμε τον κύκλο.

Διατροφή

Όταν υπάρχει επιθυμία απόκτησης παιδιού, μοιάζει αυτονόητο πως πρέπει να υιοθετηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής στον οποίο συμπεριλαμβάνεται μια ισορροπημένη διατροφή.

Βάρος και υπογονιμότητα
Το σίγουρο είναι πως οι γυναίκες που βρίσκονται κοντά στο φυσιολογικό τους βάρος, έχουν πιο πολλές πιθανότητες να συλλάβουν. Ουσιαστικά, το βάρος μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε όταν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη είτε αντιστρόφως λιποβαρής διότι τα οιστρογόνα, η βασική ορμόνη που σχετίζεται με την καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος αποθηκεύεται στο λίπος.

Με τη σωστή συμβουλευτική από εξειδικευμένο άτομο, πολλές δύσκολες καταστάσεις που επηρεάζουν τη γονιμότητα της γυναίκας μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), η ενδομητρίωση , συχνές κολπίτιδες  κ.λ.π.

Επίσης, οι υπέρβαρες γυναίκες που πρόκειται να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης συνιστάται να μην αρχίσουν κάποια δίαιτα καθότι το άγχος και η συναισθηματική πίεση  που βιώνουν πολλές γυναίκες λόγω της υπογονιμότητας, μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές ως προς την λήψη τροφής όπως είναι η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία.

Το άγχος και η συναισθηματική πίεση  που βιώνουν πολλές γυναίκες λόγω της υπογονιμότητας, μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές ως προς την λήψη τροφής όπως είναι η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντικό, το καθημερινό διατροφολόγιο να είναι ισορροπημένο και παράλληλα οι διατροφικοί συνδυασμοί να παρέχουν την κατάλληλη ποσότητα θερμίδων και θρεπτικών ουσιών για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό εξαρτάται φυσικά και από τον οργανισμό μιας γυναίκας δηλαδή σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκεται  εκείνο το χρονικό διάστημα οπότε και η συμβουλευτική υποστήριξη πρέπει να παρέχεται από εξειδικευμένο διατροφολόγο για να είναι σχεδιασμένη για κάθε περίσταση.

Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική είναι  μια μορφή Ιατρικής που βασίζεται σε ολιστικές αρχές. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό και όχι μόνο ένα μέρος η μια πάθηση.

Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στην πεποίθηση ότι αν ασθενεί ένα τμήμα του σώματος αυτό οφείλεται σε ασθένεια όλου του οργανισμού. Επειδή ένα φάρμακο επαναφέρει σε ισορροπία ολόκληρο τον οργανισμό, οποιαδήποτε διαταραχή υπάρχει σε κάποιο τμήμα του σώματος αποκαθίσταται «από μέσα». Η σημαντικότερη αρχή της ομοιοπαθητικής, είναι ο νόμος της ομοιότητας. Η λέξη ομοιοπαθητική προέρχεται από τις λέξεις ‘όμοιος και πάθος. Ο νόμος της ομοιότητας λέει ότι κάτι που προκαλεί ένα φάρμακο σε μεγάλες δόσεις σε ένα υγιές άτομο, μπορεί επίσης να το θεραπεύσει με μικρές δόσεις στο άρρωστο άτομο.

Υπάρχουν τέσσερις βασικές αρχές στις οποίες βασίζεται η ομοιοπαθητική. Οι δύο πρώτες είναι κοινές με άλλα συστήματα ολιστικής αγωγής.

  • Η αγωγή ενεργοποιεί την φυσική θεραπευτική δύναμη του σώματος (στην ομοιοπαθητική αυτή  δύναμη ονομάζεται ζωτική ενέργεια)
  • Η αγωγή επιλέγεται ατομικά για κάθε άτομο
  • Το φάρμακο είναι όμοιο με την αρρώστια
  • Οι δόσεις είναι μικροσκοπικές και δυναμοποιημένες.

Με τα μέσα της συμβατικής ιατρικής δεν μπορούν να εκτιμηθούν ή να αποδειχθούν τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής και του βελονισμού. Παρόλα αυτά όλοι οι γιατροί θα σας πουν πως και οι δυο ολιστικές θεραπείες είναι σίγουρα αβλαβείς στην περίπτωση που θέλετε να ακολουθήσετε οποιαδήποτε συμβατική θεραπεία για να αποκτήσετε παιδί. Το χειρότερο που μπορεί να σας συμβεί είναι να μην έχετε κανένα αποτέλεσμα.

Τι μπορώ να περιμένω από τις εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας;
Οι εναλλακτικές μέθοδοι όπως η ομοιοπαθητική ή ο βελονισμός έχουν συνήθως μια θετική ψυχολογική επίδραση. Επιφέρουν σωματική και ψυχολογική χαλάρωση όπως επίσης καταφέρνουν και αποσπούν την προσοχή από το «αιώνιο πρόβλημα» έτσι ώστε μερικές φορές η μετατόπιση αυτής της προσοχής και η χαλάρωση που αυτή προκαλεί να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με μεθόδους που πολλές φορές υπόσχονται θαύματα και είναι μάλλον ακριβές. Καλό είναι να έχουμε πάντα κατά νου ότι οι εναλλακτικές  μέθοδοι έχουν τα όριά τους και είναι σημαντικό, να μην οδηγήσουν τα ζευγάρια στην άσκοπη σπατάλη πολύτιμου χρόνου προκειμένου να αρχίσουν μια κλασσική και αποδεδειγμένα αποτελεσματική μέθοδο που θα σας οδηγήσει στο στόχο σας: στο μωρό!