Στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας καταπολέμησης της ασθένειας που αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου στις γυναίκες και η υπ’ αριθμόν τρία αιτία θανάτου στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο τρέχων μήνας έχει θεσμοθετηθεί ως ο «Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού».
Περίπου 1 στις 9 γυναίκες κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της θα αναπτύξει κάποιο καρκίνο του μαστού. Πιο συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις γίνονται κάθε χρόνο, με τις 90.000 γυναίκες από αυτές να πεθαίνουν από τη νόσο, ενώ στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται στα 4.500 (περίπου) ετησίως και οι θάνατοι υπολογίζονται περίπου στους 1.600.
Αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωσθεί έγκαιρα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών ξεπερνά το 95%, ενώ αντίθετα, στο 50% περίπου των ασθενών που δεν πραγματοποιείται έγκαιρη διάγνωση προκαλείται μεταστατικός καρκίνος με τον μέσο χρόνο επιβίωσής τους να κυμαίνεται από 18 έως 30 μήνες.
Οι παράγοντες αυξημένου κινδύνου καρκίνου του μαστού είναι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και καλόηθων νοσημάτων του μαστού, η μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες, η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, η πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και η πρόσληψη πλούσιας σε λιπαρά διατροφή.
Η πρόληψη αποτελεί πάντα την καλύτερη θεραπεία. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να ελέγχουν με ψηλάφηση, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, τον μαστό τους και να κάνουν μαστογραφία, ενώ σε περίπτωση ευρημάτων θα πρέπει να επισκεφτούν άμεσα τον γιατρό τους.
Πρέπει να τονιστεί πως ο καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος αν ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, οπότε η έγκαιρη διάγνωση, σώζει ζωές!