Από το 1985, ο τρέχων μήνας έχει θεσμοθετηθεί ως ο «Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού», στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας καταπολέμησής του.
Ο Καρκίνος του Μαστού, αποτελεί τον συχνότερο τύπο εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες. Στις χώρες του δυτικού κόσμου, η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου σχετίζεται με τις αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες (όπως η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, το στρες, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα κ.α.). Η σχετική με τη νόσο βιβλιογραφία αναφέρει πως ο κίνδυνος αυξάνεται σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, με μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες, με μειωμένη διάρκεια γαλουχίας καθώς και σε γυναίκες με ατεκνία.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού μπορεί δώσει ποσοστά ίασης έως και 95-97%, οπότε η ευαισθητοποίηση των γυναικών ως προς τον προληπτικό έλεγχο είναι μείζονος σημασίας. Αυτός περιλαμβάνει την αυτοεξέταση, την κλινική εξέταση και τις απεικονιστικές εξετάσεις (ψηφιακή μαστογραφία). Επιπλέον, στις περιπτώσεις κληρονομούμενου καρκίνου η διενέργεια, γονιδιακού ελέγχου και ο εντοπισμός παθογόνων μεταλλάξεων συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου.
Η πρόληψη αποτελεί πάντα την καλύτερη θεραπεία, ιδιαίτερα στην περίπτωση του Καρκίνου του Μαστού πρέπει να τονιστεί πως αν ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, είναι θεραπεύσιμος!