Η αναπαραγωγική ικανότητα μιας γυναίκας αρχίζει από την εφηβεία έως την ηλικία των 43 ετών ενώ για κάθε πλήρη εγκυμοσύνη που έχει προηγηθεί κερδίζει ένα επιπλέον χρόνο γονιμότητας. Η λήξη του αναπαραγωγικού κύκλου οφείλεται στην εξάντληση των αποθεμάτων ωαρίων στις ωοθήκες με επακόλουθη μείωση της παραγωγής οιστρογόνων και προγεστερόνης.
Εμμηνόπαυση και κλιμακτήριος
Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως η χρονική στιγμή της τελευταίας περιόδου και συνήθως επέρχεται γύρω στα 50 συν πλην 2 έτη. Όταν μια γυναίκα δεν έχει εμμηνορροϊκή αιμορραγία για τουλάχιστον 12 μήνες, θεωρείται πως έχει εισέλθει σε αυτή τη φάση, αν και οι ορμονικές μεταβολές και τα συμπτώματα εμφανίζονται χρόνια πριν. Η περίοδος αυτή ονομάζεται κλιμακτήριος και χαρακτηρίζεται από σταδιακή μείωση των οιστρογόνων, που συνοδεύεται από την εμφάνιση φυσικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων.
Συμπτώματα εμμηνόπαυσης
Στην αρχή της κλιμακτηρίου, οι κύκλοι γίνονται ασταθείς και τα συμπτώματα, όπως οι εξάψεις, είναι έντονα. Η πτώση των οιστρογόνων επιδρά στο αναπαραγωγικό σύστημα, προκαλώντας ξηρότητα κόλπου, που μπορεί να δυσχεράνει τη σεξουαλική επαφή και να αυξήσει τον κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων. Ταυτόχρονα, οι μύες του περινέου χάνουν τη σφριγηλότητά τους, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα ακράτειας. Άλλες επιπτώσεις περιλαμβάνουν αύξηση του κινδύνου οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων, λόγω της προστατευτικής δράσης των γυναικείων ορμονών στα οστά και το καρδιαγγειακό σύστημα. Τέλος, παρατηρούνται ψυχολογικά συμπτώματα, όπως εναλλαγές διάθεσης και απώλεια της λίμπιντο.
Πρώιμη εμμηνόπαυση
Όταν η ωοθηκική ανεπάρκεια εμφανίζεται πριν από τα 40 έτη, αναφέρεται ως πρώιμη εμμηνόπαυση ή πρωτογενής ωοθηκική ανεπάρκεια (POI). Αυτή μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, αυτοάνοσες ανωμαλίες λοιμώξεις θεραπείες για καρκίνο ή χειρουργικές επεμβάσεις. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα της εμμηνόπαυσης, με κυριότερο την αμηνόρροια (απουσία περιόδου), ενώ η διάγνωση επιβεβαιώνεται με ορμονική ανάλυση.
Εγκυμοσύνη μετά την εμμηνόπαυση
Εάν μια γυναίκα επιθυμεί να αποκτήσει παιδί και αντιμετωπίζει ωοθηκική ανεπάρκεια, μπορεί να καταφύγει στη δωρεά ωαρίων, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η ηλικία των 54 ετών συνιστά το ανώτατο όριο για την εφαρμογή θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Επομένως, ενώ η φυσική λειτουργία των ωοθηκών σταδιακά μειώνεται μέχρι την εμμηνόπαυση, η μητρότητα μπορεί να επιτευχθεί, ακόμη και σε ηλικία κοντά στα 50, μέσω της δωρεάς ωαρίων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το IAKENTRO καλώντας στο 2310325525 ή στέλνοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση infogr@iakentro.gr.