Η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δηλαδή επίτευξη ή όχι εγκυμοσύνης, επιβεβαιώνεται με τη μέτρηση της ορμόνης β χοριακή γοναδοτροπίνη στο αίμα. Στις περιπτώσεις που το αποτέλεσμα είναι θετικό η γυναίκα θα πρέπει να υποβληθεί σε κολπικό υπερηχογράφημα ώστε να διαπιστώσουμε ότι η εγκυμοσύνη βρίσκεται μέσα στην ενδομήτρια κοιλότητα. Εάν δεν υπάρχει εμβρυικός σάκος στο υπερηχογράφημα ενώ το τεστ εγκυμοσύνης παραμένει θετικό τότε, αφού αποκλείσουμε την εξωμήτριο κύηση, η εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται ως βιοχημική ή βιοχημική αποβολή ή μικροαποβολή.
Πώς θα ορίζαμε μια βιοχημική εγκυμοσύνη;
Ως βιοχημική εγκυμοσύνη ορίζεται η πρώιμη διακοπή της ανάπτυξης του εμβρύου. Στις περιπτώσεις αυτές, το έμβρυο έχει μεν εμφυτευτεί στο ενδομήτριο αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί φυσιολογικά με αποτέλεσμα να χάνεται. Παράλληλα τα επίπεδα της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (β-hCG), που αυξάνονται σημαντικά κατά την εμφύτευση και δίνουν θετικό τεστ εγκυμοσύνης, όταν έχουμε τη βιοχημική αποβολή αρχίζουν να πέφτουν και λίγες μέρες μετά δίνουν αρνητικό αποτέλεσμα.
Ποιες αιτίες μπορεί να οδηγήσουν σε βιοχημική κύηση;
Προς το παρόν, τα αίτια δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Μερικές από τις πιθανές εξηγήσεις μπορεί να είναι:
- Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής των γονιών: κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, πολύ άγχος.
- Ορμονικά προβλήματα.
- Έμβρυα με γενετικές αλλοιώσεις μετά τη γονιμοποίηση.
- Γενετική αλλοίωση στο ωάριο ή στο σπέρμα των γονέων.
- Ανατομικές ανωμαλίες στη μήτρα της μητέρας.
- Λοιμώξεις.
Οι βιοχημικές εγκυμοσύνες συμβαίνουν μόνο σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;
Όχι, καθόσον μπορεί να εμφανιστούν τόσο σε κυήσεις μετά από απλή σεξουαλική επαφή όσο και μετά από θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το ποσοστό των βιοχημικών αποβολών δεν διαφέρει μεταξύ των προαναφερθέντων κυήσεων πλην όμως, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε μια φυσική σύλληψη οι αποβολές αυτές συνήθως περνούν απαρατήρητες ή ερμηνεύονται ως καθυστέρηση της περιόδου.
Αντιμετώπιση
Μετά από μια βιοχημική αποβολή δεν χρειάζεται η λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Αν και, η πρώτη περίοδος μετά την αποβολή μπορεί να είναι διαφορετική, οι επόμενοι εμμηνορρυσιακοί κύκλοι θα συνεχίσουν να εμφανίζονται κανονικά.
Μετά από βιοχημική κύηση θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί φυσιολογική εγκυμοσύνη;
Όχι. Από μια βιοχημική αποβολή βγάζουμε το συμπέρασμα ότι έγινε η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπέρμα και είχαμε εμφύτευση της εγκυμοσύνης στο ενδομήτριο παρόλο που η εγκυμοσύνη δεν έχει εξελιχθεί. Περισσότερες όμως από δυο βιοχημικές κυήσεις αυξάνουν την πιθανότητα να υπάρχει πρόβλημα και ως εκ τούτου θα πρέπει να απευθυνθούμε στα χέρια ενός ειδικού υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω για να προσπαθήσω να μείνω έγκυος;
Η βιοχημική αποβολή δεν σας αναγκάζει να αναβάλλετε μια εγκυμοσύνη. Γενικά, μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά όσο πιο νωρίς θέλετε, αρκεί να σας τo υποδείξει ο θεράπων γιατρός σας.