Η πλειοψηφία των γυναικών αντιμετωπίζει τις σύγχρονες μεθόδους ορμονικής αντισύλληψης θετικά λόγω της αξιοπιστίας τους για την πρόληψη και την προστασία που τους παρέχουν. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία όσον αφορά στην επίδρασή τους στη γυναικεία γονιμότητα.
Πώς λειτουργούν οι ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης;
Σκοπός του εμμηνορρυσιακού κύκλου είναι η προετοιμασία και απελευθέρωση ενός ωαρίου κάθε μήνα, συγχρόνως με την προετοιμασία του ενδομητρίου. Ο κύκλος αυτός, ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τις ωοθήκες. Ο υποθάλαμος είναι μέρος του εγκεφάλου, ενώ η υπόφυση είναι ένας αδένας του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη λειτουργία των ωοθηκών.Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν τις ορμόνες προγεστερόνη και οιστρογόνα οι οποίες αναστέλλουν την απελευθέρωση των ωχρινοτρόπων (LH) και των ωοθυλακιοτρόπων ορμονών (FSH) από την υπόφυση με συνέπεια να αναστέλλουν την ωοθυλακιορρηξία. Τα ορμονικά αντισυλληπτικά μπορούν να χορηγηθούν με διαφορετικές οδούς: ο κολπικός δακτύλιος, τα από του στόματος αντισυλληπτικά, τα ενέσιμα αντισυλληπτικά, το υποδερμικό εμφύτευμα κ.λπ.
Οι ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης προκαλούν προβλήματα γονιμότητας;
Όχι, η επίδραση αυτών των αντισυλληπτικών είναι άμεσα αναστρέψιμη, αφορά μόνο στον κύκλο που λαμβάνονται και δεν έχει σημασία για πόσο καιρό τα έχετε πάρει. Η γονιμότητα αποκαθίσταται αμέσως ή μέσα σε μερικούς κύκλους μετά την τελευταία χορήγηση. Για τον λόγο αυτό, και αντίθετα με τη κοινή πεποίθηση η εγκυμοσύνη είναι εφικτή αμέσως μετά τη διακοπή τους. Ωστόσο, στην περίπτωση των ενέσιμων ορμονικών σκευασμάτων, λόγω της υψηλής ορμονικής τους δόσης, προκαλούν όντως μια μικρή καθυστέρηση στην ανάκτηση της γονιμότητας.
Μπορούν να προκαλέσουν πολύδυμες κυήσεις;
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμήρια που να αποδεικνύουν ότι οι ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης προκαλούν πολύδυμη κύηση.