Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για την οποία προκύπτουν συχνά ερωτήματα όπως: “Ποια είναι τα στάδια της διαδικασίας” και “Ποιες εξετάσεις απαιτούνται;”. Στο ακόλουθο άρθρο, περιγράφουμε τα βασικά στάδια της διαδικασίας IVF.
Βήμα 1: Διέγερση των ωοθηκών και γυναικολογικός έλεγχος
Η διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης ξεκινά με την ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών κατά την έναρξη του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Χορηγούνται υποδόριες ενέσεις ορμονών για 10-12 ημέρες, με σκοπό την παραγωγή πολλαπλών ωοθυλακίων. Η παρακολούθηση της ανάπτυξης των ωοθυλακίων γίνεται μέσω τακτικών υπερηχογραφικών ελέγχων. Όταν τα ωοθυλάκια φτάσουν το κατάλληλο μέγεθος (16-18 mm), εκτιμάται ότι περιέχουν ώριμα ωάρια. Παράλληλα, γίνεται μέτρηση των επιπέδων οιστραδιόλης στο αίμα για την πρόβλεψη του αριθμού των ωαρίων και μόλις οι τιμές είναι εντός των επιθυμητών ορίων, προγραμματίζεται η ωοληψία.
Βήμα 2: Λήψη ωαρίων και σπέρματος
Η λήψη ωαρίων πραγματοποιείται μέσω διακολπικής παρακέντησης των ωοθυλακίων υπό καταστολή, ώστε να αποφεύγεται ο πόνος. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 20 λεπτά, και η ασθενής μπορεί να αποχωρήσει από την κλινική εντός δύο ωρών. Για την προετοιμασία της παρακέντησης, η γυναίκα πρέπει να παραμείνει νηστική για τουλάχιστον 6 ώρες πριν την επέμβαση. Από την πλευρά του άνδρα, η λήψη σπέρματος πραγματοποιείται συνήθως μέσω εκσπερμάτισης μετά από 3 ημέρες αποχής. Σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας (απουσία σπερματοζωαρίων), μπορεί να απαιτηθεί παρακέντηση των όρχεων με τοπική αναισθησία. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σπέρμα δότη.
Βήμα 3: Εργαστηριακή επεξεργασία και γονιμοποίηση
Στο εργαστήριο πραγματοποιείται η γονιμοποίηση των ωαρίων από το σπέρμα, και τα έμβρυα που προκύπτουν τοποθετούνται σε ειδικούς κλιβάνους για εμβρυοκαλλιέργεια υπό ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης. Η καλλιέργεια διαρκεί έως την 5η ημέρα, όπου τα έμβρυα φτάνουν στο στάδιο της βλαστοκύστης, ιδανική συνθήκη για μεταφορά στη μήτρα
Βήμα 4: Μεταφορά των εμβρύων
Μετά την καλλιέργεια των εμβρύων, ακολουθεί η εμβρυομεταφορά στη μήτρα, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 10 λεπτά και δεν απαιτεί αναισθησία ή νοσηλεία. Μετά τη μεταφορά, αρχίζει η περίοδος αναμονής για περίπου 14 ημέρες, έως ότου πραγματοποιηθεί μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) για τον έλεγχο εγκυμοσύνης. Η θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης ολοκληρώνεται με την επιβεβαίωση ή μη της εγκυμοσύνης.
Για περαιτέρω απορίες σχετικά με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το IAKENTRO καλώντας στο 2310325525 ή στέλνοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση infogr@iakentro.gr.