Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης πραγματοποιούνται πολλές αλλαγές στον γυναικείο οργανισμό με επιπτώσεις ακόμη και στα ούλα, στα δόντια αλλά και σε όλη τη στοματική κοιλότητα. Για το λόγο αυτό, επιβάλλονται τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά οι επισκέψεις στον οδοντίατρο ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές από πιθανές παθολογικές καταστάσεις του στόματος κατά την κύηση.
Ουλίτιδα και περιοδοντική νόσος
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν τα ευαίσθητα ούλα σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα την αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης ουλίτιδας που προκαλεί ερυθρά και διογκωμένα ούλα που ματώνουν εύκολα (ουλίτιδα εγκυμοσύνης). Η πλειοψηφία των γυναικών εμφανίζει ουλίτιδα περίπου στον 2ο με 3ο μήνα της κύησης με την έντασή της να αυξάνεται μέχρι τον 8ο μήνα, σταδιακά. Η προχωρημένη μορφή ουλίτιδας είναι πιθανό να εξελιχθεί σε περιοδοντική νόσο η οποία βάσει ερευνών μπορεί να σχετίζεται με ανεπιθύμητες εκβάσεις της κύησης.
Πριν την κύηση
Μια γυναίκα για να εξασφαλίσει εγκυμοσύνη χωρίς δυσμενείς επιδράσεις θα πρέπει να φροντίζει την υγεία των δοντιών της. Πριν μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, θα πρέπει να πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες οδοντιατρικές εργασίες, ούτως ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα κατά τη διάρκειά της, όπου η εφαρμογή κάποιας θεραπείας πιθανά να είναι δυσκολότερη.
Κατά την κύηση
Εκ μέρους της εγκύου κατά τη διάρκεια της κύησης επιβάλλεται η τήρηση επιμελούς στοματικής υγιεινής για διατήρηση της στοματικής υγείας. Ειδικά σε γυναίκες που είναι πιο επιρρεπείς σε επιπλοκές λόγω κατανάλωσης, αλκοόλ, λήψης φαρμάκων, κληρονομικότητας, καπνίσματος κ.α. επιβάλλεται έλεγχος και έγκαιρη θεραπεία σε προβλήματα της στοματικής κοιλότητας.
Το χρονοδιάγραμμα των επισκέψεων μιας εγκύου στον οδοντίατρο καλό είναι να περιλαμβάνει δύο επισκέψεις κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης και μία (τουλάχιστον) στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο.
Οι οδοντιατρικές εργασίες που είναι απαραίτητες δεν θα πρέπει να αναβάλλονται ενώ το καλύτερο χρονικό διάστημα για να πραγματοποιηθούν θεωρείται το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, κατά το οποίο μπορούν να γίνουν όλες οι οδοντιατρικές πράξεις που είναι αναγκαίες. Εξαιρούνται οι χειρουργικές επεμβάσεις που καλό είναι να πραγματοποιηθούν μετά τον τοκετό.
Επίσης αν και πρέπει να διενεργείται 2 φορές τον χρόνο ο οδοντιατρικός καθαρισμός υπό κανονικές συνθήκες, σε περίπτωση που υφίσταται ουλίτιδα ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει στην έγκυο σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ακόμα πιο συχνό καθαρισμό δοντιών.
Η διατήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής, η παρακολούθηση της εγκύου από τον οδοντίατρο και η στενή συνεργασία αυτού με τον γυναικολόγο κατά την κύηση, εξασφαλίζουν ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.